Aby sa nezabudlo...

Pamätáte si podmienky vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie (EÚ)? Tie politické a hospodárske? Nebudeme ich teraz radšej riešiť a ani to,  či bolo referendum také alebo onaké, či to bola výhra alebo prehra Slovákov. Pozrime sa len na jednu podmienku .....teda tú jednu, ktorá je vyše roka aktuálna, teraz doslova žeravá a po ktorej sa tak výsostne „šlape“: OCHRANA SCHENGENSKÝCH HRANÍC.

Slovensko susedí s krajinami, ktoré sú rovnako členmi EÚ. Rakúšania sú z našich susedov najdlhšie v tomto zoskupení, Česi, Maďari a Poliaci vstupovali spolu s nami. Slovensku zostala jediná – najkratšia - nechránená hranica so štátom mimo EÚ a to ukrajinská. Spravilo sa všetko pre to, aby sa stala dokonale zabezpečenou, stálo to pravdepodobne nehorázne peniaze daňových poplatníkov a dokonca to niekoľko rokov fungovalo.... až...... táto téma však nie je o zamýšľaní sa nad touto hranicou a ani ako zrazu až tak zabezpečená nemusela byť. Táto téma je o celkovom zabezpečení hraníc Schengenského priestoru a bezpečnosti našich občanov.

Ochrana Schengenských hraníc je kľúčovým prvkom Schengenského priestoru – občania európskych krajín majú v rámci tohto priestoru umožnený voľný pohyb, či to je turistika, obchod a ďalšie aktivity. Schengenská dohoda a Schengenský priestor sú založené na princípe otvorených vnútorných hraníc medzi členskými štátmi (plus výnimky), ale ochrana vonkajších hraníc Schengenu má byť zabezpečená – kontrola osôb, vozidiel, vecí - informácie uvedené v databáze. Počas vojny a vážnych kríz môže dôjsť k obnoveniu dočasných hraničných kontrol vo vnútri Schengenského priestoru, ak sú tieto opatrenia nevyhnutné pre zabezpečenie verejnej bezpečnosti štátu alebo poriadku. Vstup do Schengenského priestoru bez platných cestovných dokladov je NEZÁKONNÝ a môže mať vážne právne následky. Tak a tu je kameň úrazu.  Kde všetky tieto pravidlá zrazu zlyhali ? Ako môžu vstupovať do Schengenského priestoru ľudia bez dokladov ? Ako mohli stratiť doklady, ale napríklad mobil nie ?

Učili sme sa, že keď sa stane havária napr.  na jadrovom zariadení, alebo sa jednoducho udeje niečo, kedy sa treba evakuovať, základ je si zobrať doklady, lieky a nejaké základné potreby na prežitie v úkryte. Teraz sa ohlásia veční kritici, ktorí ešte pravdepodobne spia na vavrínoch a začnú moderne „hejtovať“ ......utekajú pred vojnou. Ok. Pred ktorou ? Jedna nebola vyhlásená ani jednou stranou a pochybujem, že na Slovensko utekajú ľudia z oblastí bojov (vážne cez celý štát, v ktorom nie je na viac ako 70% žiadne bojové pole?) alebo tá druhá (a stále je?), z ktorej uteká viac ako 90% mladých mužov? Ženy, deti a starí ľudia sú zapojení do bojov? Či ako to chápať?  Snáď tomuto už nik neverí. Na sociálnych sieťach bolo pár rozhovorov s imigrantami a nie sú len zo Sýrie, to za 1. Za 2. všetci stratili doklady ? Toto naozaj ? A za 3., ani sa netaja, že im stačí jeden papier, ktorý im dajú v EÚ a ten im umožní voľný pohyb s možnosťou dotiahnuť aj rodinu.

Zlyháva celý systém Schengenu, zlyhávajú systémy kontrol hraníc medzi jednotlivými štátmi Schengenského priestoru. Imigranti sem prichádzajú organizovane, v tisícoch, bez väčších problémov vstupujú do krajín, ktorých obyvatelia verili, že tento priestor je bezpečný. Bezpečnosť sa stráca. Po uliciach chodia húfy mladých mužov, váľajú sa po trávnikoch, dokonca sa ocitli v súkromných záhradách a bazénoch. Ľudia stratili pocit bezpečnosti. Vo Veľkom Krtíši výnimočný stav, ktoré ďalšie mestá ho vyhlásia ? Imigranti sa zvážajú po celom Slovensku, dostávajú papiere a sú voľní. Ale pozor, síce na Slovensku zostať nechcú (prečo asi), ale podľa informácii Nemecko už ďalších neprijíma... pozastavme sa na chvíľu... Docvaklo? ... Precitáme?

A naša vláda spí? Za čo ich platíme my, daňoví poplatnící? A dokonca tak veľkoryso za tak neodborné výsledky? Aby si dávali pred kamerami po papuli, vyvolávali „témy“ prekrývajúce tento problém? Takto to fungovalo vždy, aj počas „pandémie“. Bolo treba „zabaviť“ ľudí inak, aby náhodou neprecitli, aká je realita. Bolo treba vyvolať konflikty medzi ľuďmi, aby sa stratili tie zmeny, ktoré treba urobiť na niekoho pokyn a ktoré by sa kriticky zmýšľajúcim ľuďom nepáčili (zákony, vyhlášky, ústava, digitálna mena, digitálne ID). Nebuďme už konečne tak krátkozrakí v tej našej bubline komfortu. Je len otázkou času, kedy „niekto“ skončí práve v našej záhrade, kedy niekto príde o niečo, na čom mu záleží. Pozor, nikomu z nás štát (my) neplatí ochranku...

Toto nie sú úteky pred vojnou, toto je organizované. Európa stráca. Ľudia prestávajú byť v bezpečí. Vieme, kto sem skutočne prichádza? Okrem vyvolanej krízy sa prehlbuje aj strach, nepokoje a to je cieľ. A naša vláda spí. Hranice sú voľné, zrazu niet ochrancov hraníc ?

Je načase všetko zmeniť, vymeniť celé osadenstvo. Ľudia platia niekoho, pre koho sú dôležití len pred voľbami. Medzi voľbami sme len platcovia daní a povinných odvodov, ovce, dezoláti, opice, škodná, hlupáci. Pred voľbami milí voliči, ktorým treba venovať ten natrénovaný úsmev a „mrte“ sľubov... A po voľbách? Sme nepoučiteľní? Alebo chceme našu krajinu späť? S jej štátnymi znakmi, ústavou, ktorá chráni občanov a suverenitou štátu, strategickými podnikmi vo vlastníctve štátu, tradíciami, pracovitými ľuďmi, bezpečím, slovanstvom? Zabezpečme sa sami a voľme správne: odbornosť, reálny pohľad na život a zmeny v prospech občanov Slovenska.

Súvisiace články

Image

Pridajte sa k nám

Chcem odoberať newsletter strany KARMA
Image
Odbornosť a riešenia pre ľudí

Adresa

Karma
Slavnica 8, 018 54 Slavnica

© KARMA 2023 | All rights reserved.