Vzdelanie je základ

Dnes sa to všetko opäť začalo – školský rok 2023/2024 je pred nami, niektorí majú ciele, čo chcú dosiahnuť, niektorým je ešte stále do plaču, ako to všetko ubehlo. Aj my sme tak fňukali za našich školských čias, patrí to k školskému životu. Keď si predstavím, že som v škole strávila 22 rokov...ani sa mi veriť nechce ... a to ani nepočítam nejaké ročné zvyšovania kvalifikácie a pod. Jednoducho som bola vedená k tomu, že vzdelanie akéhokoľvek zamerania, akéhokoľvek stupňa je základ a toho sa stále držím. Veď škola nie je len o učení; škola je o zážitkoch, priateľstvách, láskach. Je to v podstate čas spoznávania, dozrievania. Získavame prehľad, náš mozog funguje na plné obrátky, učíme sa nejakým návykom, zručnostiam, zodpovednosti voči sebe a voči okoliu.

Škola je  aj o žiakoch a učiteľoch. O ich vzájomnom vzťahu, dôvere, akceptovateľnosti a úcte. A aj o rodičoch, ktorí majú byť súčasťou celého procesu. ... ALE ....Niektoré veci sa v súčasnosti akoby vytratili a je dôležité ich vrátiť späť. Nielen v školách, ale v celkovom „nastavení“ ľudí. Ľudia majú veľa vecí „v paži“, nemajú chuť na nič, ich energia sa rovná pocitu „dajte mi všetci pokoj, nechajte ma žiť“, alebo naopak ju vybíjajú na sociálnych sieťach, kde dokážu pod čiernu zem skritizovať každého (ale nespraviť nič, nedať návrh, riešenie). Takto nás to predsa neučili, s takýmito negatívnymi pocitmi sme sa nenarodili. Pozrime sa každý do toho svojho zrkadla a skritizujme najskôr seba, vcíťme sa do toho a pochopíme, že to fakt nie je to dobré.

Vzdelanie je základ. Či si lekár alebo kováč. Všetko sa počíta, všade získaš zručnosti a vieš byť v tom svojom „fachu“ najlepší. Skúsme sa vžiť do kože toho druhého a možno zistíme, že nemôžeme jeden bez druhého fungovať. Že každý prikladá do tejto reality kúsok seba a že mu má na tom záležať.

Aby som sa tu netvárila len motivačne a aby ma tu tiež niekto hneď neskritizoval, povedzme si na rovinu. Na Slovensku to so vzdelaním ide dolu vodou. Viete prečo ? Lebo chýba odbornosť v najvyšších pozíciách štátu, chýbajú odborníci, ktorí si vyskúšali ten reálny svet v odbore, ktorý chcú riadiť. Možno pod sebou má niekoho, kto k povolaniu učiteľa pričuchol, možno má snahu, ale vo výsledku to tak nevyzerá. Zlyháva riadenie, zlyháva celý systém. A to treba reálne napraviť. Do základov treba vrátiť zdravý rozum, sedliacke myslenie, učiť čítať s porozumením, učiť hľadať, vyberať si zdroje, pretože nie všetko podsúvané je aj pravdivé. Naučiť sa vyberať, konfrontovať s realitou, premýšľať, predvídať, dopĺňať informácie s rôznych zdrojov, vyhodnocovať.

Škola je základ. Vzdelanie národa má byť jednou z najvyšších priorít. Slovensko vzdelaných ľudí potrebuje, pretože to tvorí silu štátu, silu národa.  Či to teraz vidíte alebo nie, naše školstvo bolo na vysokej úrovni a odbornosťou v riadení sa tomu chceme na minimálne túto úroveň vrátiť. Chceme počúvať hlasy každého pedagóga, žiaka, rodiča. Musíme zapracovať spoločne. Chceme predsa na Slovensku rozumných ľudí, s ktorými nemožno manipulovať.

Súvisiace články

Kľúč k domu

Máme riešenie pre cenovo dostupné bývanie

Školská trieda

Celý systém školstva je zle nastavený

Plot hranica

Aby sa nezabudlo...

Image

Pridajte sa k nám

Chcem odoberať newsletter strany KARMA
Image
Odbornosť a riešenia pre ľudí

Adresa

Karma
Slavnica 8, 018 54 Slavnica

© KARMA 2023 | All rights reserved.